Vanlige spørsmål om refinansiering av gjeld

I dag er det en stor andel av befolkningen som har tatt opp forbrukslån, og det er svært vanlig å eie et kredittkort. Noen kan havne i en situasjon hvor man opplever at gjelden kommer ut av kontroll, og da kan det lønne seg å refinansiere. En av bankene som tilbyr refinansiering er Remember, og de tilbyr også nyttig informasjon om lån.

Det kan dukke opp mange spørsmål når man ønsker å refinansiere, og det er viktig å sette seg godt inn i hvilke fordeler man får ved å ta opp et slikt lån. For mange kan det være veien ut av et liv som gjeldsslave når man har kommet til det punktet at man ikke lenger klarer å betjene alle smålånene sine. Da er det viktig å handle raskt.

Hvem som kan få denne typen lån

Et spørsmål mange vil stille seg før låneprosessen starter, er om man har et godt grunnlag for å få innvilget lånesøknaden. Alle som søker om lån, må gjennom en omfattende kredittvurdering. Det blir kjapt hentet inn informasjon om låntaker, slik at man ikke trenger å vente lenge på resultatet. Noen faktorer som blir sjekket er inntektsnivå, bosituasjon og eventuelle betalingsanmerkninger. Dette avgjør om man får innvilget lånet eller ikke.

Når man blir kredittvurdert, får man tildelt en kredittscore. Dette er vanligvis et nummer mellom 0 og 100, og her er det om å gjøre å få et høyest mulig tall. Har man en lav kredittscore, vil man i mange tilfeller få avslag på lånesøknaden. Et annet alternativ er at banken velger å låne ut pengene, men med høyere rente. Får man en høy score, viser det god betjeningsevne.

Bedre betingelser

Når man har mange smålån, er det i mange tilfeller ulike rentebetingelser på hvert enkelt lån. Disse kan ofte være ugunstige, og bidra til at man sliter med å bli gjeldfri. I noen tilfeller kan det være lenge siden man tok opp lånene, og siden da har konkurransen mellom bankene økt betraktelig. Når man refinansierer, kan man derfor ende opp med mye gunstigere betingelser på lånet.

Selv om man kun har ett lån fra før, kan det lønne seg å søke om refinansiering. På den måten kan man finne en bank som tilbyr bedre rente, slik at man ender opp med å spare tusenvis av kroner i året. Kanskje har kredittscoren til låntaker endret seg til det bedre siden sist, og det vil være med på å sikre gunstigere betingelser.

Refinansiering med sikkerhet

Hvis gjelden har tatt overhånd, er det lett for at man ikke klarer å betale regningene til avtalt tid. Da kan man ofte ende opp med tyngende inkassokrav og betalingsanmerkninger. Det vil gi et garantert avslag på søknaden hos de fleste bankene, og mange lurer da på hvilke alternativ som gjenstår. Heldigvis finnes det lys i tunnelen for dem som vil refinansiere når man får avslag på refinansiering uten sikkerhet.

Stiller man huset sitt som garanti til banken, vil banken ha en sikker måte å få tilbake pengene sine på om lånet skulle bli misligholdt. Dette vil føre til at man kan få refinansiering med bedre betingelser enn om man skulle søkt uten noen form for garanti. Det er likevel lurt å tenke nøye igjennom et slikt alternativ, da manglende innbetalinger kan medføre store konsekvenser.

Bli gjeldfri raskt

Et spørsmål mange stiller seg når man vurderer å søke om refinansiering, er om det er mulig å bli raskere gjeldfri. Det umiddelbare svaret vil være ja, så lenge man vet hvilke grep man må ta i søknadsprosessen. Når man betjener mange smålån, vil det i mange tilfeller føles som om man aldri blir gjeldfri. Velger man å refinansiere, vil det se lettere ut på den fronten.

Når man refinansierer, sitter man igjen med kun ett lån å betjene. Derfor trenger man kun å fokusere på å betale ett avdrag i måneden, og det åpner muligheten for at man sitter igjen med en ekstra sum penger etter at regningene er betalt. Det betyr at man kan betale et større beløp inn hver måned, sånn at gjelden sakte men sikkert reduseres jevnt.

Sjekk forskjellige lånetilbud

  • Refinansiering gir en bedre oversikt over egen økonomi
  • Se etter banker med lave termingebyr

Mange lurer på om det lønner seg å søke hos en bestemt bank, men man kan spare mye penger på å sammenligne ulike lånetilbud. Leverer man inn en søknad hos flere forskjellige banker, vil bankene kjempe for å tilby det aller beste tilbudet. Det er viktig å lese nøye gjennom lånedokumentene, slik at man kan slå til på det tilbudet som har de beste lånebetingelsene.