Refinansiering av boliglån

Norge er et land med mange boligeiere. Nesten 80% av befolkningen eier boligen de lever i (ssb.no).Det er ikke lett å komme seg inn på boligmarkedet og de fleste av oss kjøper bolig med hjelp fra banken ved å ta opp boliglån. Boliglån er derfor et av de vanligste lånene vi nordmenn har, og grunnet størrelsen på lånet er de en essensiell faktor i vår privatøkonomi.

Boliglånsrenten er en av de største utgiftene med lånet, og bør være en styrende faktor for når du vurderer å refinansiere. I denne artikkelen skal du få lese mer om hva du bør tenke på når du vurderer å refinansiere boliglånet ditt og hvorfor refinansiering er et fullgodt alternativ mange benytter seg av for å oppnå en bedre økonomi.

Hva kan du få ut av å refinansiere boliglånet?

Når vi her snakker om bedre betingelser i forbindelse med boliglån er det som oftest den lavere renten vi prater om. Avdragene på boliglånet ditt består hovedsakelig av to deler: selve nedbetalingsavdraget og rentene. Det er derfor det er renten som mest påvirker kostnaden på lånet og dermed hva du sitter igjen med økonomisk.

Hvordan lavere rente kan påvirke din månedlige økonomi

Eksempel: Du betaler 10 000 kroner til din bank hver måned. Av dette utgjør selve nedbetalingen 5500 kroner og rentene 4500 kroner.

Får du endret dette størrelsesforholdet ved å få senket renten din har du to alternativer:

A: Du kan velge å fortsatt betale det samme hver måned. Da vil nedbetalingen av selve lånet ditt gå raskere og du vil bli gjeldsfri fortere.

  • Nytt eksempel: Nedbetaling 6500 kroner + renter 3500kroner = 10 000 kroner per måned.

B: Alternativ B er at du beholder samme størrelse på avdraget, men rentedelen blir lavere og du betaler litt mindre hver måned.

  • Eksempel: Nedbetaling 5500 kroner + renter 3500= 9000 kroner per måned.

Hvordan refinansiere boliglån

Oppdatert verditakst

Det første du kan gjøre lurt i å gjøre er å skaffe deg en oppdatert takst av boligen din. Dette anbefales spesielt om det er lenge siden du kjøpte boligen. Har verdien på boligen økt siden du kjøpte den stiller du med sterkere kort når du skal forhandle med bankene.

Få tilbud fra flere banker

Kontakt og be om tilbud fra flere banker. La bankene konkurrere om deg når du skal refinansiere boliglånet ditt.

Bankene vil vurdere deg og din økonomi før de kommer med et konkret tilbud. Bankene ønsker stabile kunder med god betalingsevne. De vil ha kunder med lav risiko og høyt potensiale.

Du anses som en kunde med lav risiko dersom du har en stabil jobb, lavere lån enn verdi på bolig og du bor i et attraktivt eiendomsmarked. Bankene ser på deg som en kunde med høyt potensiale dersom du er ung, viser at du sparer godt, benytter deg av flere av bankens produkter og du har en jobb med potensiale for høyere lønn. Bankene vil da gjerne strekke seg lenger for å beholde eller få deg som kunde jo flere av disse kriteriene du oppfyller.

Se over og sammenlign tilbud

Sett deg ned med tilbudene og sammenlign før du går inn i forhandlinger med hver enkelt bank. Du trenger ikke forhandle med alle bankene som gir deg et tilbud, kun de du ser på som mest attraktive. Husk at du ikke forplikter deg til noe som helst ved å be om boliglåntilbud.

Inngå avtale

Når du har bestemt deg for hvilket tilbud du vil gå videre med gir du beskjed til den aktuelle banken om det. Derfra vil de ta seg av resten med endring av lånevilkår og en eventuell flytting av boliglån til ny bank.

Nå er du i gang

Ta deg nå tid til å ta en titt på vilkårene for boliglånet ditt og sammenlign med andre banker. Dette er fort gjort på nett nå til dags.

Vi er mange nordmenn som kvier oss for å sjekke om det er lurt å refinansiere boliglånet vårt. De fleste av oss uten grunn, da det ikke trenger å være en komplisert prosess. Ofte kan det lønne seg i det lange løp.

Dersom du kan spare 500 kroner per måned virker ikke det så mye i et kortsiktig perspektiv, men i løpet av fem år utgjør dette hele 30 000 kroner. Det er lett å spare enda mer enn dette ved å refinansiere boliglånet ditt, så sett i gang.