Søke om refinansiering – krav til inntekt

Refinansiering er noe man gjør enten for å samle all gjeld til ett lån, eller for å flytte boliglån for bedre rente. Sistnevnte kan man gjøre hos Statens Pensjonskasse (spk.no). Det er ingen tvil om at långivere setter pris på søkere med høy fastlønn, også når det kommer til refinansiering. Selv om man refinansiere for å få privatøkonomien på rett kjøl.

Når man tar opp forbrukslån for å refinansiere, stilles det en del krav. Bankene frykter mislighold ved forbrukslån fordi det ikke stilles sikkerhet ved denne type lån. Det bankene til syvende og sist er ute etter, er kunder som er i stand til å betjene lånet. Man kan i visse tilfeller fremstå som en solid betaler selv om man ikke har fast inntekt.

Bankens kredittsjekk

Når man søker om forbrukslån, enten det er for å bruke det til refinansiering eller ikke, vil man bli kredittsjekket. Dette er for at banken skal kunne kartlegge den enkelte søker. Noen banker nekter plent å innvilge lån til søkere som ikke tjener en viss sum i året. Det kan bli vanskelig å få lønn som arbeidsledig og hvis man går på arbeidsavklaringspenger.

Samtidig er det en del som gir lån til uføretrygdede, inkludert refinansieringslån. Uføretrygd blir sidestilt med vanlig lønn. Da er det summen man får utbetalt i måneden samt utbetalinger de tre siste årene som bestemmer hvor mye en får låne.

Er man selvstendig næringsdrivende, og dermed ikke har fast inntekt, kan man ved søknad legge til selvangivelse og næringsoppgave for å vise til at man har penger å rutte med.

Se også refinansiering av boliglån her i denne artikkelen.

Sende søknader

Søker man om refinansiering for å samle gammel kreditt- og forbruksgjeld, betyr det at man har fått innvilget lån tidligere. Dermed har man blitt kredittsjekket før, og kommet godt ut av vurderingen. Da er man allerede innenfor bankens akseptgrense, men det spørs likevel om ikke bankene vil vurdere en annerledes i denne omgang. Har man mistet jobb siden sist, eller fått betalingsanmerkninger, reduserer det sjansene for å få refinansiere.

Det skader uansett ikke å sende av gårde søknader til tilbydere. Har man gjeld og er over 18 år, er sjansen til stede. Det finnes et hav av långivere på markedet, og det er ingen som stiller helt like krav til sine søkere. Det finnes dessuten spesielle banker som spesialiserer seg på søkere med gjeldsproblemer. Hos disse kan man søke om spesialtilpassede refinansieringslån.

Sammenlign tilbud

Siden det finnes såpass mange tilbydere, og mange av dem tilbyr spesielle løsninger for folk med gjeldsproblemer, gjelder det å sammenligne. Sender man søknader til ulike tilbydere, får man vite nøyaktig hvilke vilkår man vil få. Og hvorvidt man får refinansieringslån i det hele tatt. Det er 100 % uforpliktende å søke, og koster låntaker ingenting. Man kan med fordel sammenligne gjennom låneformidlere.

Låneformidlere er tredjeparter som sender søknader for låntaker. Da kan man med én enkelt søknad få svar fra alle bankene låneformidleren samarbeider med. Ofte er det her snakk om et tjuetalls banker.

Benytter man seg av flere låneformidlere, får man enda flere å velge mellom. Det skal imidlertid sies at dersom man ikke har inntekt, vil det nok bli nei fra en del banker.

Ta høyde for renten

Man skal alltid ta forholdsregler når man låner, og særlig hvis man ikke har fast inntekt. Det gjelder å forsikre seg om at man er i stand til å betjene et lån før man søker. Derfor skal man se på renten man blir tilbudt, når man først har fått svar. Den effektive renten man tilbys etter å ha blitt kredittvurdert, er den man faktisk skal betale.

Man må huske på at renten man tilbys, ikke nødvendigvis er den banken opplyser om på sine nettsider. Når man søker refinansiering som forbrukslån, er renten forholdsvis høy.

Før man søker bør man sette opp et månedlig budsjett ut ifra det man har å rutte med, for å finne ut lånet kan betjenes. Ofte har refinansieringslån 15 års nedbetalingstid, men jo raskere man nedbetaler, desto bedre er det.

Oppsummering – fast inntekt for å søke om refinansiering

  • Noen banker tilbyr spesielle ordninger til søkere uten fast inntekt
  • Jo raskere man nedbetaler et usikret refinansieringslån, jo billigere blir det

Man kan få refinansieringslån selv om man ikke har fast inntekt. Er man uføretrygdet eller selvstendig næringsdrivende får man innvilget lån, men som regel ikke hvis man er arbeidsledig.

Uansett hvilken økonomisk situasjon man er i, finnes det kun én måte å finne ut om man kan få refinansieringslån. Man må sende søknader, og helst til så mange långivere som mulig. Da kan man sammenligne tilbud man får.